Katastrofbistånd

En människa som drabbats av jordbävning, översvämning, epidemi, svält eller annan katastrof kan ha förlorat allt – även hoppet. Vi vill se till hela människan och hjälpa i Jesu namn.

Vatten och mat
Att snabbt få rent vatten och näring kan vara skillnaden mellan liv och död. Genom reningspaket kan förorenat vatten bli drickbart. Genom att ge enkla köksredskap och mat som ris, majs, bönor, sojamjöl, salt och matolja, kan de drabbade själva laga sin mat igen.

Skydd
De som förlorat sitt hem utsätts än mer för vädrets makter vilket kan riskera hälsan. De som drabbats behöver snabbt få tält och filtar.

Medicin 
I dagarna efter en katastrof behövs hälsovård och medicin. Genom mobila medicinska team kan de nås som inte får sjukvård på annat sätt.

Vi förmedlar vårt katastrofbistånd genom Samaritans Purse, för att regelbundet bidra till insatser i olika världsdelar, samt för att resurser skall finnas när katastrofen är ett faktum. Organisationen grundades 1970 och är specialiserad på att snabbt möta kritiska behov i hela världen. Samaritans Purse vill, med den barmhärtige samariern som förebild, följa Kristi exempel i att möta människor i nöd och förmedla hopp genom evangeliet.

Vill du hjälpa till på plats?
Se vilka möjligheter det finns.


Aktuellt

 

Januari 2024

Olika former av hjälp ges till det israeliska folket efter Hamas terroristattack den 7:e oktober. Samaritan´s Purse är med och bidrar bl.a. med nya ambulanser, presentlådor till barn och mat till familjer som blivit drabbade. När julen kom fick barn som påverkats av kriget en presentlåda. Många barn fick se och uppleva mycket hemskt under terroristattacken och dessa lådor som skickades ut var speciellt uttänkta för dem. 24 000 lådor delades ut i december.

”När vi ber för fred, låt oss också lyfta upp de familjer i Gaza som lever under desperata förhållanden, även om Hamas använder dem som mänskliga sköldar och deras sjukhus för sina syften”, säger Franklin Graham, ledare för Samaritan´s Purse. ”Det har varit svårt för oss att få in hjälp i Gaza men Samaritan´s Purse har sedan länge kristna samarbetspartners där och vi jobbar med att utrusta dem för att kunna hjälpa sina grannar”.

Be för fred och för alla dem som är påverkade av kriget.

 

November 2023

I nuläget är tiotusentals armernier på flykt från sina hem i Nagorno-Karabakh. Samaritan´s Purse är på plats i området, där de bl.a. får bistå med nödhjälp till flyende människor, men också i form av sjukvård till de människor som brännskadats i en stor explosion utanför en bensinmack i september. 

Samma dag som explosionen inträffade gick Edik med sin kusin Valeri till bensinmacken. De stannade för att fylla på sina bränsledunkar – detta var det sista de skulle göra innan de lämnade Nagorno-Karabakh. Plötsligt kastades de åt olika håll av den stora explosionen som dödade 170 personer och skadade nästan 300. Edik fick stora brännskador på över 40% av sin kropp. Konflikten i området har eskalerat den senaste tiden och den stora explosionen förvärrade den humanitära katastrofen.

Den 8 oktober anlände Samaritens Purse med mer än 30 ton nödhjälp till regionen. Detta inkluderar medicinska förnödenheter, mat filtar och soldrivna lampor till familjer på flykt. Man har också sänt ut vårdpersonal varav vissa är specialiserade på att behandla brännskador.

Edik har nu fått hjälp från Jessica Burger, en sjukgymnast från Samaritan´s Purse. Han berättar hur han med Jessicas hjälp har kunnat börja stå och röra sig igen – något som direkt efter explosionen kändes omöjligt. Detta ger honom stort hopp och tacksamhet. Personalen från Samaritens Purse fortsätter att ge vård och hopp till sina patienter och de påminner dem om att Gud har en plan för deras liv eftersom Han älskar dem. Var gärna med och be för Edik och för alla drabbade människor i denna region samt för det viktiga arbete som Samaritan´s Purse bedriver där. 

Augusti 2023

Samaritan´s Purse fortsätter fortsätter sitt nödhjälpsarbete i Ukraina. I början av juni brast en stor damm i södra delen av landet. Detta orsakade en humanitär katastrof med stora översvämningar, brist på dricksvatten, förstörda hem och oro för att landminor skulle skölja in över området. 10 000-tals personer har i samband med detta behövt evakueras från området. Vi är tacksamma att Samaritan´s Purse tillsammans med sina samarbetspartners och lokala kyrkor på plats kunnat bistå människor i området med nödhjälp redan samma dag som katastrofen hände. Denna hjälp har bidragit till att människor har kunnat evakueras men även att nödhjälp som mat, filtar, hygienartiklar, vattenfilter och solcellslampor har kunnat delas ut i det drabbade området.

Franklin Graham, ledare för Samaritan´s Purse, berättar att han lider med människorna i Ukraina som drabbats av kriget och nu även dessa översvämningar. Han säger att nödhjälpen som de sänder ut sänds i Jesu namn och hans önskan är att hjälpen ska påminna människorna i Ukraina om att de inte är glömda av Gud. Be gärna för alla drabbade människor, för de som arbetar ute på fältet och för ett slut på kriget.

Maj 2023

Samaritan´s Purse fortsätter sitt viktiga arbete i Ukraina. Bl.a. håller de just nu på att hjälpa föräldralösa barn i Ukraina. De ukrainska myndigheterna har bett om hjälp med att kunna rädda livet på dessa barn – av vilka somliga har befunnit sig i krigets mitt med stor fara för sitt liv. För att kunna hjälpa dessa barn har ett barnhem i Rumänien därför nyligen öppnat. Där kan dessa barn få hjälp och tillflykt från krigets grymheter. Samaritan´s Purse sörjer för detta och för att barnen där får mat, kläder, leksaker och utbildning.

James Brazier som arbetar för Samaritan´s Purse i Storbritannien berättar att han nyligen kommit tillbaka från ett besök på barnhemmet. Han berättar om hur rörd han blev över barnen han mötte där. Barn som kom springande, så glada över besökarna och som ville ha en stor kram, barn som sträckte upp sin händer för att någon skulle ta upp dem i sin famn. Barnhemmet kallas ”Freedom house” och ligger bara 40 km från den ukrainska gränsen. James säger att detta arbete ger dem en unik möjlighet att visa dessa barn på Kristi kärlek. De ber att barnen ska få hoppet i Kristus i sina hjärtan och kunna ta med sig det hoppet när de en dag återvänder till Ukraina. 

Psaltare 82:3: ”Skipa rätt åt den fattige och faderlöse, låt den betryckte och utblottade få rättvisa”.

 

Januari 2023

Staden i Ukraina där Natasha bor blev förstörd när den under en månads tid bombarderades under 2022. När striderna slutligen upphörde och invånarna kunde återvända till sin by upptäckte de att deras hem antingen var skadade eller förstörda. Eller ännu värre – det fanns ingen mat. ”Allt var stulet”, berättade Natasha. Samaritan´s Purse hörde om denna stad och började med matdistribution på platsen. Natasha berättade att denna hjälp har varit och är otroligt betydelsefull och viktig och att de inte skulle ha överlevt utan den. Sedan kriget i Ukraina startade har Samaritan´s Purse varit på plats och delat ut mat till dessa människor för att de ska veta att Gud älskar dem och inte har glömt dem. Organisationen har också bidragit med varma kläder, filtar, presenningar, vedspisar och annan nödhjälp genom sitt nätverk av kyrkor och kristna samarbetspartners i landet. Var gärna med och be för folket i Ukraina och att kriget snart ska få ett slut. Be gärna också för Samaritan´s Purse utsända hjälparbetare samt deras samarbetspartners – som fortsätter att gå ut och hjälpa i Jesu namn.

November 2022

Samaritan´s Purse har startat upp ett nytt fältsjukhus i en nyligen befriad del av Ukraina. Sjukhuset öppnade den 3 oktober och verksamheten – där man behandlar patienter och utför operationer – är nu i full gång. Hälsoministeriet i Ukraina har också bett om mer medicinsk hjälp till området där sjukhuset ligger, där behovet just nu är stort. Samaritan´s Purse fortsätter också ge hjälp genom en öppenvårdsinrättning som ligger i sydöstra Ukraina. Hjälpen ges genom samarbete med olika lokala partners i landet.

Förutom de medicinska arbetet bistår även Samaritan´s Purse med mat och viktig nödhjälp till de som lider av konflikten i Ukraina. Samaritan´s Purse har sedan kriget bröt ut fått vara med och ge hjälp till 6 miljoner människor. Man har bl.a. kunnat bistå med mat, vatten och hygienartiklar.

September 2022

Det viktiga arbetet på plats i Ukraina forsätter som tidigare beskrivet.

Syrien har drabbats av torka. Detta drabbar skörden och i sin tur tillgången på spannmål. Jordbrukare på plats känner därför stor oro och vill inte behöva överge sina fält och åkrar som har tillhört deras släkter i generationer. Genom samarbete med lokala kyrkor och lokala kristna på plats bidrar Samaritan´s Purse därför just nu med säd, gödningsmedel och verktyg som är väl anpassade efter den speciella jordmånen och klimatet som finns i Syrien. Exempel på detta kan vara torkresistenta växter. Denna insats bidrar i sin tur till en bättre skörd och hjälper jordbrukarna så att de kan ge mat till sina familjer men även att kunna sälja vidare det de skördat på de lokala marknaderna. På samma gång som denna hjälp ges sås även evangeliets sådd. Be gärna för dessa jordbrukare – att Gud ska styrka, välsigna och hjälpa dem.

April 2022

Situationen i Ukraina är hemsk. Mer än 5 miljoner ukrainare har flytt till andra länder och flera miljoner är på flykt inom landet. SP har flera olika typer av sjukvårdsanläggningar i flera olika delar av landet just nu. De bidrar även med mat och annan nödhjälp genom samarbete med lokala kyrkor både i Ukraina och Moldavien.

Fältsjukhuset i Lviv öppnade den 14 mars och sedan dess kunnat hjälpa tusentals patienter. SP har också på en tågstation i Lviv öppnat upp en medicinsk klinik som är öppen dygnet runt. För att kunna möta det växande behovet av hjälp har en sådan liknande klinik nu även öppnat upp på en av stadens största busstationer. Ett mobilt sjukvårdsteam finns även på plats i staden. Kliniker har även öppnats i sydvästra och centrala Ukraina.

Flera plan från SP har sedan krigets start kunnat flyga in nödhjälp och sjukvårdsutrustning till landet. Sjukvårdsutrustningen har även kommit ukrainska sjukhus till hjälp.

”God calls us to go into crisis areas to help those who are most vulnerable”, säger Franklin Graham (ledare för SP). ”As the conflict escalates in Ukraine our international disaster response team with doctors, nurses and other specialists are equipped and ready to help people Jesus name. We want them to know that God loves them and has not forgotten about them.”

Januari 2022

Efter att tyfonen Rai dragit fram på Filippinerna för några veckor sedan är Samaritan´s Purse på plats och får bidra med viktig nödhjälp. Timothea är en av många som drabbats hårt av tyfonen. Många familjer förlorade då allt i de ägde. Inte bara förstörde tyfonen deras hem utan kraftigt regn fortsatta försvåra situationen i området även efter att tyfonen dragit förbi. Trots den svåra situationen är Timothea så tacksam till Samaritan´s Purse och säger att de var först på plats med att ge hjälp. Runt 60 stycken medarbetare från organisationen finns nu i landet och samarbetar med lokala kyrkor i de värst drabbade områdena. Här distribueras bl.a. vatten, kranar, hygienartiklar och matpaket. Det medicinska teamet började arbeta i Surigao City 30 december och har redan hjälp mer än 500 patienter. 

Augusti 2021

I Niger pågår det just nu förföljelse mot kristna. Detta visar sig bl.a. i attacker där kristna dödas och drivs på flykt. Det visar sig också genom att kristna i landet inte alltid kan köpa, hyra, eller få jobb på grund av sin kristna tro. Samaritan´s Purse utför ett viktigt arbete med att ge stöd och hjälp till dessa lidande människor. Många kristna flyktingar flyr till huvudstaden Niamey och när de kommer dit har de många gånger förlorat allt. Samaritan´s Purse är på plats och hjälper dessa människor i samarbete med de lokala kyrkorna. De ger mat, vatten, hygienartiklar och annat som behövs. Tack vare denna hjälp kan dessa människor klara sig. Samaritan´s Purse erbjuder även läs och skrivträning. Detta ger familjerna möjlighet att sedan själva kunna läsa Bibeln på sitt hemspråk. Samaritan´s Purse har även varit med och hjälpt till att bygga 60 kyrkor i landet runt om i landet, som ett led i hjälpen till de förföljda kristna. Vi får inte glömma att be och stötta våra kristna syskon i Niger!

Mer om Samaritan´s Purse arbete i Haiti och Afghanistan finns på följande länk.

Maj 2021

På grund av våldet i Tigray-regionen i Etiopien finns det just nu ett stort behov av bra sjukvård där. S.P.´s team reser runt i området och bistår bl.a. med mat, mediciner och trauma-rådgivning. Be gärna för folket i Tigray!

Under den senaste tiden har en massiv andravåg av Covid-19 drabbat Indien. Detta har lett till stort tryck på sjukvården och överfulla sjukhus. Det råder en stor brist på IVA-platser, syrgas och mediciner. S.P. arbetar just nu, via lokala samarbetspartners, med att kunna ge katastrofhjälp på plats i form av hjälp till sjukvården, mat, uppmuntran och hopp till befolkningen. Be gärna för Indien under den här svåra tiden!

Januari 2021

Samaritan´s Purse fortsätter sitt arbete bland människor som tvingats på flykt under konflikten i Nagorno-Karabakh. Där fortsätter de sitt arbete – både i Armenien och i Azerbaijan. Med hjälp av ett gott samarbete med de lokala kyrkorna har de kunnat få vara med och ge hjälp till mer än 6800 personer. Var gärna med och be för fred i denna region. 

I Honduras har Samaritan´s Purse fått bistå med hjälp efter orkanerna Eta och Iota som drabbade landet i november. Här har hjälp kunnat ges till människor både på det fysiska, psykiska och det andliga planet. Förutom sjukvård har man även kunnat hjälpa de lokala kyrkor med att distribuera hygienartiklar, presenningar och rent vatten till behövande. Be gärna för alla de människor som drabbats i Honduras.

November 2020

Den 27 september i år utbröt strider mellan Armenien och Azerbaijan i området Nagorno-Karabakh och tusentals människor har sedan dess tvingats fly från området. Samaritan´s Purse har bidragit med katastrofhjälp till Jerevan, Armeniens huvudstad, dit många människor har tagit sin tillflykt under oroligheterna. Mer än 11 ton kläder och filtar har skickats till platsen, hjälp som kan räcka upp till 500 familjer. Samaritan´s Purse arbetar också med lokala samarbetspartners för att även kunna ge matpaket till dessa familjer på flykt. Förutom att ge hjälp till Armenien så pågår det också diskussioner med Azerbaijan om möjligheten att kunna ge katastrofhjälp till dem. Franklin Graham, ordförande för Samaritan´s Purse, säger: ”The conflict between Armenia and Azerbaijan is heartbreaking. Families are caught in the crossfire of a brutal war and thousands have been forced to flee. Samaritan´s purse is bringing critical relief to people in need – reminding hurting families that they are not alone and that God loves them. Please pray for God´s protection as families seek to escape the conflict and for our teams as they help in Jesus name”. 

Augusti 2020

Samaritan´s Purse fortsätter med sitt viktiga arbete – att hjälpa lidande människor och komma med tröst och hopp i Jesu namn. Efter den stora explosionen i Beirut har Samaritan´s Purse fått vara med och bidra med olika former av nödhjälp till människor som blivit drabbade. Bl.a. har hjälpen bestått av medicin, hygienartiklar, solcellslampor och presenningar. Även ett mobilt kirurgteam och personal med specialitet på psykosociala behov har funnits med på plats. Hjälpen gavs ut i samarbete med lokala kyrkor i Libanon. Bev, en av medhjälparna på plats i Libanon säger: ”We go to disasters wherever they may be – whether it is famine, disease, war, tornadoes, hurricanes, and even in this situation with an explosion. There are people in need, and that is the reason why we go in Jesus name to help them.”

Maj 2020

Samaritans Purse fortsätter på flera olika håll i världen att hjälpa till vid katastrofer. Några exempel är fältsjukhus i USA och Italien inriktade enbart mot corona-patienter samt Hanoi i Vietnamn där man bistår med 300 hygienkit och tvål till en skola, också detta med direkt anledning av pandemin.

Augusti 2019
Katastrofbiståndet riktas till de som drabbats av krisen i Venezuela, genom en klinik som satts upp i det intilliggande Colombia. Flyktingar tas där emot och omhändertas kroppsligt, med sjukvård, och andligt, genom att erbjudas bön och kristen gemenskap. Biståndet går bland annat även till det eboladrabbade Kongo.


Riktad insamling
2013 inträffade en stor katastrof på Filippinerna. En tyfon drog fram, tog tusentals liv och orsakade stor förödelse. Genom en extrainsamling kunde Nordiska Lutherhjälpen bidra med 23.000 kr till katastrofarbetet genom LCMS World Relief and Human Care (Missuorisynoden).